WOZ API Bevragen
gratis- koppeling met gemeentelijke WOZ-processen
- near realtime actuele informatie
- Haal Centraal API
In het Uitvoeringsbesluit kostenverrekening en gegevensuitwisseling Wet waardering onroerende zaken wordt jaarlijks vastgesteld wie gebruik mag maken van de informatie uit de Landelijke Voorziening WOZ (LV-WOZ).
Voor het gebruik van WOZ-gegevens onderscheiden we 3 groepen: primaire, secundaire en tertiaire afnemers. Welke gegevens uit de LV-WOZ deze gebruikers mogen ontvangen, wordt door de Waarderingskamer vastgelegd in de autorisatiematrix. Deze autorisatiematrix vindt u op de website van de Waarderingskamer. Als Kadaster zorgen wij voor een juiste uitvoering van deze matrix.
Voorbeelden van gebruik zijn:
Weet u niet zeker of gegevens uit de Landelijke Voorziening WOZ kloppen? Meld dit bij de betreffende gemeente. Dit noemen we ‘terugmelden’. Terugmelden is verplicht. U kunt dit doen via de dienst WOZ Terugmeldingen. Lees meer op de pagina WOZ Terugmeldingen.
Hebt u een terugmelding op een gegeven uit een andere basisregistratie of landelijke voorziening? Dan leest u hier meer over op de pagina Fout in registratie melden.
Primaire gebruikers zijn de Belastingdienst, de waterschappen en de gemeenten. In sommige gevallen werken gemeenten en waterschappen samen. Primaire gebruikers gebruiken de WOZ-waarde voor de heffing van belastingen. De primaire gebruikers en hun doelbinding voor het gebruik van deze gegevens zijn vastgelegd in artikel 37a van de Wet WOZ en artikel 8 van het Uitvoeringsbesluit kostenverrekening en gegevensuitwisseling Wet waardering onroerende zaken.
Secundaire gebruikers zijn bestuursorganen die voor een wettelijke taak WOZ-gegevens nodig hebben. Dit betreft onder andere notarissen in het kader van de bestrijding van vastgoedcriminaliteit. Ook het CBS is een secundaire afnemer. Het CBS gebruikt de gegevens uit de LV-WOZ voor het bepalen van de belastingcapaciteit van gemeenten. Een ander voorbeeld is het Instituut Mijnbouwschade ten behoeve van de vaststelling van de waarde van onroerende zaken in de provincies Groningen, Drenthe en Friesland. De secundaire gebruikers en hun doelbinding voor het gebruik van deze gegevens zijn vastgelegd in artikel 37h van de Wet WOZ en artikel 10 van het Uitvoeringsbesluit kostenverrekening en gegevensuitwisseling Wet waardering onroerende zaken.
Tertiaire gebruikers zijn partijen die geen bestuursorgaan zijn en die wel WOZ-gegevens mogen gebruiken voor specifieke taken. Dit betreft verzekeraars, aanbieders van hypothecair krediet (waaronder mogelijk ook banken) en door de Stichting Nederlands Register Vastgoed Taxateurs gecertificeerde validatie-instituten. De tertiaire gebruikers en hun doelbinding voor het gebruik van deze gegevens zijn vastgelegd in artikel 40a van de Wet WOZ en artikel 11 van het Uitvoeringsbesluit kostenverrekening en gegevensuitwisseling Wet waardering onroerende zaken.
Meer informatie over de LV-WOZ vindt u:
Deze informatie is specifiek bedoeld voor bronhouders, afnemers en softwareleveranciers.
U vindt meer informatie over uw CPA voor Massale bevraging op de pagina Massale bevraging.
Wij informeren u over releases, storingen en onderhoudswerkzaamheden van de landelijke voorziening WOZ op de de WOZ servicepagina.
Bel met de klantenservice WOZ. Dit kan op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur op telefoonnummer 088 - 183 43 00. Of stel uw vraag via het contactformulier.
Download het koppelvlak als zipbestand via de website van de Waarderingskamer. Koppelvlak LV-WOZ – versie: 3.12 (20230428).
Bekijk de complete inhoud (pdf) van de Basisregistratie WOZ in de catalogus.