Verkavelen voor Groei
op aanvraag- vernieuwend en sneller verkavelen
- vele bijkomende voordelen
- eenvoudig besparingen realiseren
Grotere kavels, betere bereikbaarheid van boerenbedrijven, betere waterberging, hogere verkeersveiligheid. En daarbovenop nog eens miljoenen euro’s besparen in vergelijking met een reguliere verkaveling. Hoe kregen ze dat in landinrichtingsproject Olst-Wesepe voor elkaar?
In het landbouwgebied rond Olst en Wesepe hadden veel boeren meerdere kavels die niet aaneengesloten en op afstand van hun bedrijf liggen. Dit kostte boeren veel tijd en geld. Ook leverde het vele landbouwverkeer op de openbare weg onveilige situaties en schade aan wegen en bermen op. Er moest een oplossing komen, maar hoe? Eerdere verkavelplannen in de jaren ’80 en ’90 liepen vast.
Zo snel en zoveel mogelijk boeren over de streep te trekken was noodzakelijk om het project vlot te trekken. ‘Verkavelen voor Groei’ bracht uitkomst. Het allerbelangrijkste was dat de verkavelingscommissie, eigenaren, gemeente en het waterschap vanaf het begin nauw hebben samengewerkt. Daardoor was het ruilplan voor niemand een verrassing, en werd dit in 4 jaar afgerond.
Grotere kavels en sterk verbeterde verkeersveiligheid
“Er is 800 hectare van eigenaar verwisseld”, aldus voorzitter van de verkavelingscommissie, Gerrit Tuten. “De huiskavels zijn behoorlijk vergroot en de verkeersveiligheid is enorm toegenomen. Er zijn veel minder verkeersbewegingen met groot materieel nodig.”
Deze sobere verkaveling is een toonbeeld van hoe de kosten in de hand gehouden kunnen worden. Derk Makkinga was als adviseur namens het Kadaster betrokken bij de verkaveling: “Bij de oude aanpak was een verkaveling van deze omvang vele miljoenen euro’s duurder. De verkaveling van Olst-Wesepe heeft totaal slechts ongeveer 3 miljoen gekost en heel veel opgeleverd voor zowel boeren, natuur als milieu.”
Wij vertellen u graag meer.