Soepele overstap naar BAG API voor EP-Online
Wat is jouw energielabel? Op EP-Online.nl kun je dit bekijken. Daarvoor zijn adresgegevens nodig: die komen uit de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG). EP-Online gebruikt hiervoor de BAG API Individuele Bevragingen. Hoe doen zij dat precies? En hoe ging de overstap?
We vragen het product owner Monique Lacroix van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). RVO is verantwoordelijk voor EP-Online. Daarnaast vertellen Berry de Groot en Paul Kamps van ICT-dienstverlener Dictu over het gebruik van BAG-gegevens via de BAG API Individuele Bevragingen. En over de samenwerking met het Kadaster.
Overstappen op ander product door komst BAG 2.0
Vanaf 2014 gebruikt RVO gegevens uit de BAG voor EP-Online. Lacroix: “Eerst met BAG Bevragen, maar met de komst van BAG 2.0 verviel dit product vanaf oktober 2021. Daarom stapten we over op de BAG API Individuele Bevragingen: dit product sluit het beste aan op onze wensen.”
Het technische gedeelte van de overstap ging heel erg soepel
Soepele overstap: implementatie in 3 weken
RVO begon al in januari 2021 met de overstap op de BAG API Individuele Bevragingen. Halverwege februari sloten ze aan en begin maart deden zij de 1e bevragingen. Het implementeren bleek verrassend eenvoudig. 2 personen regelden binnen 3 weken de implementatie van de BAG API. “Het technische gedeelte van de overstap ging heel erg soepel”, vertelt De Groot.
Hoe gebruikt RVO de BAG API?
Energieprestatie-adviseurs voeren in speciale software gegevens in over energielabels. RVO ontvangt vanuit deze software een adresseerbaar object ID. Op basis van dit ID vraagt RVO met de BAG API de bijbehorende adresgegevens op. Ze doen hiervoor verschillende requests op de BAG API en gebruiken onder andere het endpoint AdressenUitgebreid. De Groot: “Met de API halen wij dus die adresinformatie bij het label op. Daarmee kunnen we het controleren en vastleggen. En kan iedereen ook op adres zoeken in ons systeem. Niet iedereen weet zijn eigen adresseerbaar object ID. Dus het is handig om een postcode en een huisnummer in te kunnen vullen. Daarmee zie je vervolgens of jouw huis een energielabel heeft of niet, en welke dat dan is.”
Voordeel van de API: actuele gegevens en bijna altijd beschikbaar
Wat is het voordeel van de API ten opzichte van bijvoorbeeld het BAG Extract? ”De informatie uit de API is altijd actueel. Zeker in de woningmarkt van tegenwoordig heb je snel het nieuwe energielabel nodig. Moet je dat aanvragen? Dan wil je niet nog een halve maand wachten, omdat dan pas de nieuwste adresgegevens in EP-Online zitten”, vertelt De Groot.
Over de beschikbaarheid van de API is Lacroix heel positief: “Die is gewoon goed. En als het eruit ligt, dan is dat echt hooguit een uurtje. Van gepland onderhoud hebben we nog nooit iets gemerkt.”
Heb je vragen tijdens de implementatie? Schroom niet om contact op te nemen met de BAG.
Persoonlijk contact met de BAG
RVO had 1 keer een specifieke vraag voor het Kadaster over de overstap. Kamps: “We stuurden 1 mailtje en daar kwam meteen duidelijk antwoord op.” De Groot tipt nog: “Heb je vragen tijdens de implementatie? Schroom niet om contact op te nemen met de BAG. Zij kennen hun eigen systeem natuurlijk het best. En weten wat de mogelijkheden zijn.”
RVO loopt nog tegen rate limiting aan
In maart 2023 is een rate limiting gepland. RVO heeft hun logging geanalyseerd en verwacht te vaak over de limiet te gaan. Daarom nam RVO hierover contact op met de BAG. Samen zoeken ze naar een oplossing met behulp van de bevindingen uit de analyse.
Tips voor andere BAG-gebruikers
Voor andere gebruikers van de BAG API heeft RVO een aantal tips:
- Houd de releasenotes van de BAG API in de gaten. Hierin kondigen we nieuwe functionaliteiten aan. Hiermee kan een gebruiker bijvoorbeeld op een efficiëntere manier de BAG bevragen. Bekijk de releasenotes op GitHub.
- Neem een abonnement op de RSS-feeds voor storingen en onderhoud. Zo bent u snel op de hoogte. Lees meer op de pagina RSS-feeds Kadaster.
Over EP-Online, RVO en Dictu
EP-Online is de officiële landelijke database met energielabels en energieprestatie-indicatoren van gebouwen. Registratie in de database kan alleen met speciale software die volgens een beoordelingsrichtlijn (BRL) is getest. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is verantwoordelijk voor het beheer en de doorontwikkeling van EP-Online. Dictu is de ICT-dienstverlener binnen de Rijksoverheid en zorgt voor de IT-kant.
Meer informatie
- Bekijk de landelijke database met energielabels op EP-Online.nl.
- Lees meer over de BAG API op de pagina BAG API Individuele bevragingen.
- Wilt u het laatste nieuws rond de BAG in uw mailbox ontvangen? Meldt u zich dan aan voor onze nieuwsbrief.
- Hebt u nog vragen? Stel uw vraag via het contactformulier.