Terug naar vorige pagina

Europese verklaring van erfrecht inschrijven

Hebt u te maken met een vererving met 1 of meerdere buitenlandse elementen? Bijvoorbeeld: iemand met de Duitse nationaliteit overlijdt. Maar deze persoon heeft een recreatiewoning op naam staan in Nederland. Dan kunnen de erfgenamen een Europese verklaring van erfrecht (EEV) ter inschrijving aanbieden in de Nederlandse openbare registers van het Kadaster. 

Na inschrijving kan het registergoed in de kadastrale registratie op naam van de erfgenamen worden gesteld. De Europese erfrechtverordening (EUErfVO) en jurisprudentie van het Europese Hof van Justitie maakt dit mogelijk. 

Wie kan een Europese verklaring van erfrecht aanbieden voor inschrijving?

Meestal wordt een Europese verklaring van erfrecht ter inschrijving bij het Kadaster aangeboden door een Nederlandse notaris. Dat is niet verplicht. Ook particulieren kunnen de EEV ter inschrijving aanbieden. Bijvoorbeeld de erfgenaam die de EEV heeft aangevraagd. 

Wie kan een Europese verklaring van erfrecht opmaken?

Een Nederlandse notaris die een EEV ter inschrijving aanbiedt, hoeft deze niet te hebben opgemaakt. Dat is vaak door een bevoegde autoriteit buiten Nederland gedaan. Denk bijvoorbeeld aan een Duits Ambtsgericht. De buitenlandse autoriteit geeft de EEV af aan de aanvrager. Dat is meestal een erfgenaam. De aanvrager kan daarna een Nederlandse notaris vragen om de EEV in te schrijven bij het Kadaster. 

Vastgesteld wat in een Europese verklaring van erfrecht moet staan

In de Europese verklaring van erfrecht staat informatie over de overledene en erfgenamen. De vorm van de EEV is vastgesteld door de Europese wet- en regelgever. Hierdoor is uniformiteit binnen Europa gegarandeerd. In de EUErfVO is vastgelegd dat een EEV moet worden afgegeven door een bevoegde autoriteit. En er zijn verschillende andere vereisten opgenomen. 

Door inschrijving EEV actuele informatie over eigendom

Door inschrijving van een EEV is de actuele informatie over de eigenaar van het registergoed bekend bij het Kadaster. Dit is nodig voor bijvoorbeeld de WOZ-aanslag, het energielabel en de levensverzekering. Maar ook voor het versturen van brieven door de Belastingdienst en het Kadaster naar de juiste personen. 

Vraag en antwoord

Inschrijvingseisen 

Aandachtspunten bij het inschrijven van stukken met een buitenlands element:

  • het juiste formulier is gebruikt
  • het formulier is correct ingevuld
  • het stuk is vertaald door een beëdigd vertaler (indien van toepassing)  
  • het stuk is in de Nederlandse taal opgesteld 
  • het stuk is afgegeven door een autoriteit in het betreffende land
  • er is officieel vastgesteld dat die autoriteit daartoe bevoegd is
  • het stuk voldoet aan de algemene inschrijvingsvereisten. Zoals het stellen van de equivalentieverklaring of verklaring van eensluidendheid onder het ter inschrijving aangeboden stuk. 

De aanbieder van een stuk is zelf verantwoordelijk voor de inhoud van een stuk.

Mogelijke stukken die u kunt gebruiken

Hieronder staan een aantal mogelijkheden. Maar de regelgeving is complex. Daarom zijn de verschillende mogelijkheden niet verder uitgewerkt.

  • Nationale verklaring van erfrecht
    Afkomstig van een Nederlandse notaris. Meer informatie hierover leest u op de pagina Verklaring van erfrecht inschrijven.
  • Buitenlandse authentieke akte van een bevoegde autoriteit
    Eenvoudig gezegd een ‘verklaring van erfrecht van een buitenlandse notaris’. Er gelden strikte voorwaarden. En deze kan alleen op een Europees vastgesteld formulier II ingeschreven worden. 
  • Verklaring/beslissing van een buitenlands gerecht of buitenlandse notaris die is aan te merken als gerecht. 
    Dit kan alleen met een Europees vastgesteld formulier I betreffende een beslissing inzake erfopvolging. 
  • Europese verklaring van erfrecht (EEV) via het standaardformulier V (Europese erfrechtverklaring). 

Een Europese verklaring van erfrecht (EEV) moet aan veel eisen voldoen. Dat maakt het ingewikkeld. Hebt u vragen? Bel dan met de bewaarderstelefoon. Dit kan op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur op telefoonnummer 088 - 183 22 42.  

U kunt de Europese verklaring van erfrecht, mogelijke verbeteringen, verklaringen van waardeloosheid en schorsingen van rechtsgevolgen via SYVAS digitaal voor inschrijving aanbieden. Als u niet digitaal kunt aanleveren, kunt u deze ook per post sturen. Meer informatie over de mogelijkheden en eisen voor beide manieren van inschrijving vindt u op de pagina Inschrijving. 

De inschrijving van een Europese verklaring van erfrecht is gratis.  

Het Kadaster heeft geen model voor de EEV. Er is wel een binnen Europa vastgesteld formulier:

Ja, u kunt ook stukken over verervingen met een buitenlands element buiten Europa inschrijven in de openbare registers. Wilt u hierover meer informatie? Bel met de bewaarderstelefoon. Dit kan op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur op telefoonnummer 088 - 183 22 42

Bel met de bewaarderstelefoon. Dit kan op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur op telefoonnummer 088 - 183 22 42