Terug naar vorige pagina

Ondersteuning in de uitvoering

Hoe komen we tot een integrale inrichting van het landelijk gebied? Door letterlijk te puzzelen met de ruimte lossen wij samen met overheden en stakeholders maatschappelijke vraagstukken in het landelijk gebied op. Bijvoorbeeld hoe we de stikstofuitstoot kunnen verminderen, de waterkwaliteit kunnen verbeteren en waar we ruimte kunnen maken voor woningbouw.

Neem contact op met 1 van onze adviseurs

Hoe kunnen wij helpen?

Door samen met overheden, eigenaren en gebruikers van grond om de tafel te zitten, is het vaak mogelijk om tot een betere inrichting van het land te komen. Daar hebben zowel boeren als de natuur baat bij. Hierbij gebruiken we verschillende landinrichtingsinstrumenten:

  1. Vrijwillige kavelruil. 
    Als alle deelnemers in een gebied vrijwillig grond met elkaar willen ruilen, dan is kavelruil een goed instrument. In opdracht van overheden ondersteunen wij kavelruilprocessen of leveren we informatie en expertise.
  2. Wettelijke herverkaveling. 
    Bij herverkaveling moet iedereen in een bepaald gebied verplicht meedoen aan de ruil. Hierdoor wordt de gewenste inrichting van het gebied altijd behaald. Om deelnemers te beschermen zijn er verschillende juridische maatregelen. Deze zorgen ervoor dat geen enkele deelnemer er op achteruit gaat.
  3. Combinatievariant.
    Het is ook mogelijk om binnen een traject verschillende landinrichtingsinstrumenten te combineren. Zo kan gestart worden met een herverkavelingstraject. Maar als iedereen in een gebied het eens is met de voorstellen, kunnen zij het project als kavelruil afronden. Dat bespaart veel tijd.  

 

Interessant voor u?

Stappenplan wettelijke herverkaveling

Van pachtregistratie en ruilbesluit, tot het opmaken van de akte. Lees uit welke 9 stappen wettelijke herverkaveling bestaat.

Stappenplan vrijwillige kavelruil

Van initiatief en verkennen, tot een definitief ruilplan opstellen. Lees uit welke 7 stappen vrijwillige kavelruil bestaat.

Handige link

Deltaplan Agrarisch Waterbeheer

Wij helpen ook in het programma Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW). Hierin werken boeren, waterschappen en overheden samen voor meer duurzaam en toekomstbestendig waterbeheer.