Linked data en SPARQL
Met linked data kunt u data uit basisregistraties en overheidsdata van het Kadaster gebruiken en hergebruiken. Linked datasets kunt u bevragen met een SPARQL endpoint.
Linked data
Door linked data kunt u als developer datasets met elkaar verbinden. Bijvoorbeeld de dataset van de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) met andere datasets. Omdat veel informatie via een adres gelinkt kan worden, leent de BAG zich hier goed voor. Op dit moment zijn alle (open) Geobasisregistraties beschikbaar als Linked Data.
SPARQL endpoints
SPARQL is een gestandaardiseerde query taal voor linked data. Het Kadaster biedt als hulpmiddel voor het bevragen een SPARQL Viewer aan. Enkele voorbeelden van query’s ziet u in de SPARQL viewer.
U kunt zelf aan de slag met de volgende API’s met linked data die wij ontsluiten:
- Basisregistratie Adressen en Gebouwen
- Basisregistratie Topografie
- Basisregistratie Kadaster (Kadastrale kaart + publiekrechtelijke beperkingen)
- Basisregistratie Grootschalige Topografie
Bent u developer en wilt u gelijk aan de slag met de technische endpoints, of experimenteren in de sandbox omgeving, of voorbeelden bekijken? Ga dan naar labs.kadaster.nl/developer.
Wilt u de datasets integraal (in samenhang) bevragen? Dat is mogelijk via de Kadaster Knowledge Graph. De aanpak en vele toepassingsmogelijkheden zijn beschreven op labs.kadaster.nl/cases.
Vraag en antwoord
Meer informatie over de datasets vindt op dataportaal Publieke Dienstverlening Op de Kaart (PDOK). Lees meer op de pagina PDOK: platform voor open data.
Met linked data wordt gestructureerde data gepubliceerd en met elkaar verbonden. Door deze verbinding krijgt data betekenis. Daardoor kan ze beter ingezet (hergebruikt) worden. Het idee van linked data is gebaseerd op de fundamenten van het world wide web. In grote mate is het gestandaardiseerd met W3C standaarden, zoals RDF en SPARQL.
Linked data brengt samenhang in informatie waardoor het eenvoudiger wordt om besluiten te nemen. Door (overheids-)data te koppelen, kunnen burgers, bedrijven en overheden eenvoudiger gewenste informatie vinden en antwoorden op vragen krijgen. Ook kunnen ze datasets die op verschillende plaatsen worden beheerd toch tegelijkertijd opvragen. Dit kan door de koppelingen tussen de data.
In een video van minder dan 4 minuten krijgt u meer informatie. De video is niet ondertiteld. Bekijk de video op YouTube.
API staat voor Application Programming Interface. Met een API kan een computerprogramma communiceren met een ander programma of onderdelen ervan. Zo kunt u een database of programma bevragen. Vergelijk het met een digitale stekkerdoos die externe partijen toegang geeft tot interne gegevens. Past uw stekker niet, dan hebt u geen toegang. Wij maken voor u een API, oftewel een passende stekker, aan.
Bel met de klantenservice PDOK. U vindt de contactgegevens op PDOK.nl.