Koopwoning voor middeninkomens onder druk
Zijn er nog voldoende betaalbare koopwoningen beschikbaar voor middeninkomens? Wat is het gevolg van het afnemende aanbod van particuliere huurwoningen voor middeninkomens? We onderzochten het.
Belangrijkste conclusies over betaalbare woningen voor middeninkomens
- Investeerders verkopen sinds 2021 meer woningen dan ze kopen. Hierdoor neemt het woningaanbod in de particuliere huursector af. Dit komt onder meer door verschillende maatregelen die de overheid sinds 2021 heeft doorgevoerd.
- Hoewel investeerders meer woningen verkopen, zijn die woningen voor veel lage- en middeninkomens toch niet bereikbaar vanwege de gestegen hypotheekrente.
- Meer dan de helft van de huishoudens in een particuliere huurwoning wil verhuizen naar een koopwoning. Bron: WoonOnderzoek Nederland van de overheid (WoON).
- Koopstarters krijgen iets meer kansen op de woningmarkt en kopen langzaamaan meer woningen. Dit komt door minder concurrentie van investeerders en doordat doorstromers vanwege de hogere hypotheekrente het kopen van een nieuwe woning uitstellen.
- Tweeverdieners met een inkomen van € 60.000 (1,5 x modaal in 2023) konden in het 1e halfjaar van 2023 nog maar 20% van alle verkochte woningen kopen zonder eigen geld. 6 jaar eerder, in 2017, was dat nog 68%. Dit betekent dat de betaalbaarheid en bereikbaarheid van een koopwoning voor lagere- en middeninkomens met weinig startkapitaal, steeds verder onder druk komt te staan.
- Een specifieke groep woningzoekers valt tussen wal en schip: zij verdienen te veel om een corporatiewoning te mogen huren, maar te weinig om een koopwoning te kunnen kopen.
- Voor kopers met een inkomen op de sociale huurgrens en geen eigen geld is het koopwoningaanbod in meer dan de helft van alle gemeenten minder dan 5%. Alleen in het noorden van Friesland en Groningen, het oosten van Drenthe en het zuiden van Limburg en Zeeland is er nog écht kans van slagen voor kopers met een inkomen op de sociale huurgrens.
Vraag het complete onderzoek aan op platform31.nl
Meer informatie
- Dit onderzoeksrapport is geschreven door Lianne Hans, Marion Plegt & Paul de Vries van het Kadaster voor Discussiedagen Sociale Huisvesting van Platform31. Platform31 brengt partijen bij elkaar zodat men samen de maatschappelijke opgaven kan onderzoeken. Bekijk de papers van de discussiedagen op platform31.nl.
- Wilt u meer weten over dit onderzoek of de woningmarkt? Neem dan contact op met onze woningmarktexpert. Contactgegevens vindt u op de pagina Paul de Vries, woningmarktexpert.
- Meer onderzoeken van het Kadaster over de woningmarkt vindt u op de pagina Onderzoeken.
- Wilt u voortaan ieder kwartaal cijfers en inzichten over de woningmarkt ontvangen? Schrijf u dan in voor ons Kwartaalbericht woningmarkt via het aanmeldformulier.