KLIC-viewer 6.0 beschikbaar
In deze nieuwe versie is het mogelijk om een afwijkende situatie te melden.
De 3 genoemde bugs uit versie 5.18 zijn opgelost.
- Android: app downloaden in de Google Play Store
- iOS (voor iPhone en iPad): app downloaden in de Apple App Store
- desktop (Windows en macOS): desktopversie downloaden via Kadaster.nl.
Meer informatie
- Bent u netbeheerder? Bekijk de pagina Afhandelen afwijkende situaties door netbeheerders.
- Bent u grondroerder? Bekijk de pagina Melden afwijkende situatie.
- Wilt u meer weten? Bekijk dan de pagina KLIC-viewer.
KLIC-viewer 5.18 nu beschikbaar
In deze nieuwe versie hebben wij algemene verbeteringen en bugfixes doorgevoerd.
Update 1 december 2022
Er zijn 3 bugs ontstaan. Woensdag 11 januari rollen wij een nieuwe versie van de KLIC-viewer uit. Dan zijn de volgende bugs opgelost:
-
Boven in het scherm staat in het rood het woord 'incompleet' bij de desktop versie 5.18, zowel exe als dmg. Ongeacht of de levering een deellevering of een complete levering is. Dat is niet juist.
Via Documenten kunt u bij de Leveringsbrief. Hierin staat bij 'De status van de levering' de juiste status. Er moet staan 'Levering compleet of Deellevering – Let op, niet compleet'
-
Het plakken van een url met de muis werkt niet meer. Wij raden aan de toets combinatie Ctrl-V te gebruiken om te plakken.
-
Het selecteren van geschatte locatie bij de Android app werkt niet.
Download de nieuwe versie van de KLIC-viewer
- Android: app downloaden in de Google Play Store
- iOS (voor iPhone en iPad): app downloaden in de Apple App Store
- desktop (Windows en macOS): desktopversie downloaden via Kadaster.nl.
Meer informatie
Wilt u meer weten? Bekijk dan de pagina KLIC-viewer.
- 1801
- Start landelijke driehoeksmeting door baron Krayenhoff als basis voor eerste topografische kaart van de toenmalige Bataafse Republiek.
- 1811
- Keizer Napoleon besluit dat Nederland een kadaster moet krijgen. Kadastrering begint. Eerste landelijke openbare registers.
- 1813
- Val Napoleon, kadastrering stokt.
- 1816
- Hervatting kadastrering onder Koning Willem I.
- 1823
- Het Topographisch Bureau van het Ministerie van Oorlog levert de ‘Choro-topographische kaart’ op, de kaart waar Krayenhoff rond 1800 aan is begonnen. Hij heeft een schaal van ‘800 Rijnlandse roeden op de duim’ (1:115.200) en is de eerste landsdekkende topografische kaart.
- 1832
- Kadaster van start in 54 vestigingen (1 oktober 1832).
- 1838
- Invoering burgerlijk wetboek: inschrijving overdrachts- en hypotheekakten verplicht. Nieuwe registers van in- en overschrijving onroerende goederen.
- 1844
- Vanaf dit jaar start het Kadaster in de provincie Limburg. De grond in heel Nederland staat nu geregistreerd bij het Kadaster.
- 1854
- ‘Topographische en Militaire kaart van het Koningrijk der Nederlanden 1:50.000’ gereed.
- 1866
- ‘Chromo-Topografische kaart 1:25.000’ (Bonnebladen) gereed: de 1e topografische kaart van Nederland in kleur.
- 1885
-
Start van de Rijksdriehoeksmeting door Rijkscommissie voor graadmeting en waterpassing voor het meten van referentiepunten in een nauwkeurig landelijk coördinatenstelsel.
- 1919
- Eerste landmeterscursus in Wageningen.
- 1924
- Eerste ruilverkavelingswet; Kadaster adviseur van de plaatselijke commissie.
- 1930
-
Het Kadaster wordt verantwoordelijk voor het structureel bijhouden van de referentiepunten in het coördinatenstelsel van de Rijksdriehoeksmeting.
1932 - Uit twee militaire diensten ontstaat de Topografische Dienst. Luchtfotografie wordt de basis voor topografische kaarten.
- 1947
- Voor militaire doeleinden worden kaartseries op de schalen 1:100.000 en 1:250.000 gemaakt.
- 1950
- Letterlijke overschrijving van akten vervangen door getypt afschrift door notaris.
- 1961
- Topografische kaartserie schaal 1:10.000 gereed.
- 1967
- Netbeheerders richten voor een beperkt gebied het eerste Kabels en Leidingen Informatiecentrum op om daarmee graafschade aan ondergrondse kabels en leidingen te helpen voorkomen.
- 1970
- Bewaarders komen in dienst van het Kadaster. Tot 1970 werkten de bewaarders bij de Belastingdienst.
- 1973
- Kadaster van het Ministerie van Financiën naar het Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.
- 1975
- Start vervaardiging Grootschalige Basiskaart Nederland (GBKN), de eerste landsdekkende grootschalige topografische kaart.
- 1989
- 4 regionale Kabels en Leidingen Informatiecentra, die samen het hele land bestrijken, gaan van start. Op deze manier organiseren de netbeheerders de informatieverstrekking, nadat in 1986 het wetsontwerp Leidingenregistratie is ingetrokken.
- 1990
- Automatisering van de kadastrale registratie (AKR) is gereed. Deze vervangt de papieren grondboekhouding.
- 1992
- In 1992 zijn de taken van het Kadaster wettelijk vastgelegd in de Kadasterwet. Deze wet bepaalt dat het bieden van rechtszekerheid de belangrijkste taak is van het Kadaster. Voor 1992 waren de taken van het Kadaster eerst wettelijk vastgelegd in de Code van Napoleon (sinds 1 maart 1811) en daarna in het Burgerlijk Wetboek (vanaf 1838).
- 1994
- Kadaster wordt zelfstandig bestuursorgaan.
- 1997
- Topografische kaartserie 1:10.000 als digitaal bestand beschikbaar (TOP10vector).
2000
Herdefinitie van het coördinatenstelsel van de Rijksdriehoeksmeting met GNSS-metingen zoals GPS en koppeling aan het Europese coördinatensysteem.
2004
Kadaster en Topografische Dienst fuseren.
2007
Als onderdeel van het stelsel van basisregistraties wordt het Kadaster aangewezen als bronhouder van de Basisregistratie Kadaster (BRK) en de Basisregistratie Topografie (BRT).
2007
Op grond van de Wet kenbaarheid publiekrechtelijke beperkingen onroerende zaken (WKPB) krijgt het Kadaster een nieuwe taak: informatie verstrekken over door gemeenten opgelegde publiekrechtelijke beperkingen.
2008
Kabels en Leidingen Informatiecentrum (KLIC) gaat op in het Kadaster. De Wet Informatie-uitwisseling ondergrondse netten (WION) wordt van kracht.
2009
Landelijke voorziening Basisregistratie Adressen en Gebouwen (LV BAG) is gereed. Het Kadaster beheert deze en verzorgt de informatieverstrekking.
2010
Landelijke voorziening Ruimtelijkeplannen.nl (voorheen RO-online) is gereed en in beheer genomen door het Kadaster.
2012
TOP10NL, het belangrijkste product van de BRT, is van heel Nederland klaar en als open data beschikbaar.
2013
Kadaster start met beheer van de Landelijke voorziening Waarde Onroerende Zaken (LV-WOZ) en verzorgt de informatieverstrekking.
2013
Het dataplatform Publieke Dienstverlening Op de Kaart (PDOK) gaat van start. Via dit platform ontsluiten verschillende overheden hun open geo-data. PDOK is sinds 2018 in beheer bij het Kadaster.
2014
Kadaster neemt de Landelijke voorziening Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) in beheer en verzorgt hieruit de informatieverstrekking.
2016
Digitale kadastrale kaart is van heel Nederland beschikbaar als open data.
2017
Kadaster valt onder het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
2021
De kadastertaken op de BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba) vallen onder verantwoordelijkheid van het Kadaster.
2024
De Omgevingswet treedt in werking. Het Kadaster krijgt een belangrijke rol in de ontwikkeling en het beheer van de digitale diensten en producten van de Omgevingswet.
2024
Kadaster valt onder het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.
In de Innovatie Agenda staan innovatieve thema’s waar we de komende jaren aan werken. We verkennen, onderzoeken, proberen en leren. De kennis die we opdoen delen we met de organisatie en andere belanghebbenden. We blijven vernieuwen en staan open voor actuele ontwikkelingen binnen en buiten de organisatie.
Inhoudelijke onderwerpen
Dataspaces
Data delen op een veilige en handige manier wordt steeds belangrijker. We verkennen, leggen uit en testen met dataspaces. Zo krijgen we inzicht in de functionele en technische aspecten ervan. De toegang tot data, wallets en Personal Online Datastores (PODs) is hier sterk mee verbonden. Ook als het gaat over privacy versterkende technieken en versleuteling.
Mogelijkheden van Artificial Intelligence (AI)
In 2022 zijn de mogelijkheden van AI voor verschillende werkzaamheden onderzocht. Op basis hiervan zijn veelbelovende toepassingen aangewezen die bijdragen aan datagericht werken. Zoals het voorspellen van het aantal akten die het Kadaster moet verwerken. Op dit moment verkennen we het effect en de mogelijkheden van generatieve AI (AI die tekst en beeld kan maken).
3D
Om beter digitaal inzicht in de leefomgeving te krijgen werken we aan een 3-, 4- en /4/5-dimensionale leefomgeving. Voorbeelden hiervan zijn 3D-registratie en 2D tekeningen naar 3D maken. Zo worden onder andere appartementsrechten aan 3D-topografie gekoppeld. Daarnaast zien we kansen in het koppelen van deze data aan geolocatie. Bijvoorbeeld met bouwwerkinformatiemodellen (BIM) of met mixed reality, waarbij data van een gebouw zichtbaar wordt tegen de werkelijke achtergrond.
Datafundament en maatschappelijke thema’s
We onderzoeken of data uit onze eigen bronnen en landelijke voorzieningen van waarde zijn voor actuele maatschappelijke thema’s. Zo onderzoeken we of data-integratie of toegankelijkheid een bijdrage kunnen leveren aan de energietransitie, woningbouwopgave, inclusieve dienstverlening en klimaatadaptatie.
Innovatie in de organisatie
We richten ons niet alleen op nieuwe ontwikkelingen. Maar kijken ook naar toepassingen in onze bedrijfsprocessen. Een nieuwe invalshoek kan knelpunten oplossen. Bijvoorbeeld bij het tegengaan van cybercriminaliteit of bij hybride werken.
Adressen met hypotheek vindt u bij onze zakelijke producten en informatie. U kunt dit product alleen als zakelijke klant bestellen. Wilt u hier meer over weten?
Lees meer op de zakelijke website van het Kadaster.
Advies bij gebiedsontwikkeling vindt u bij onze zakelijke producten en informatie. Dit product is namelijk alleen beschikbaar voor zakelijke klanten. Wilt u hier meer over weten?
Lees meer op de zakelijke website van het Kadaster.
Organisatie:
Kadaster
Afdeling:
team Akte AI, directie Beheer en Ontwikkeling Informatietechnologie (BOI)
Korte omschrijving:
Akte AI zorgt ervoor dat data uit notariële akten automatisch wordt overgenomen. De medewerker die de akte verwerkt hoeft de gegevens alleen nog maar te controleren en eventueel aan te passen.
Type algoritme:
Gedeeltelijk regelgebaseerd en gedeeltelijk zelflerend:
- Een regelgebaseerd algoritme is handmatig door mensen gebouwd, op basis van regels. Dit kunnen wetten of verordeningen zijn.
- Een zelflerend algoritmes kan zelf verbanden ontdekken in gegevens.
Categorie:
wonen, werken en leefomgeving
URL van de website:
-
Status:
in gebruik
Organisatie:
Kadaster
Afdeling:
programmateam Kadastrale kaart next
Korte omschrijving:
Met artificial intelligence (kunstmatige intelligentie) bouwen we de kadastrale kaart opnieuw op. Hiervoor gebruiken we scans van originele historische veldwerken.
Type algoritme:
Zelflerend: een zelflerend algoritme kan zelf verbanden ontdekken in gegevens.
Categorie:
wonen, werken en leefomgeving
URL van de website:
-
Status:
in gebruik
Organisatie:
Kadaster
Afdeling:
data science team, directie Beheer en Ontwikkeling Informatietechnologie (BOI)
Korte omschrijving:
Hoe helpt een chatbot om informatie uit kadastrale databronnen toegankelijk te maken voor burgers? Dat onderzochten we met Loki.
Type algoritme:
Gedeeltelijk regelgebaseerd en gedeeltelijk zelflerend:
- Een regelgebaseerd algoritme is handmatig door mensen gebouwd, op basis van regels. Dit kunnen wetten of verordeningen zijn.
- Een zelflerend algoritmes kan zelf verbanden ontdekken in gegevens.
Categorie:
wonen, werken en leefomgeving
URL van de website:
https://labs.kadaster.nl/cases/loki
Status:
pilot
Organisatie:
Kadaster
Afdeling:
team Akte AI, directie Beheer en Ontwikkeling Informatietechnologie (BOI)
Korte omschrijving:
Dit algoritme herkent inschrijfbare rechtsfeiten in het 2e deel van KIK-akten.
Type algoritme:
Regelgebaseerd: een regelgebaseerd algoritme is handmatig door mensen gebouwd, op basis van regels. Dit kunnen wetten of verordeningen zijn.
Categorie:
wonen, werken en leefomgeving
URL van de website:
-
Status:
in gebruik
Organisatie:
Kadaster
Afdeling:
Landinrichting, directie Operatie, Dienstverlening en Registratie (ODR)
Korte omschrijving:
Bij landinrichting komen de wensen en belangen van veel partijen samen, zoals boeren, natuurbeheerorganisaties en overheden. In Transfer voeren we al deze de wensen en belangen in. Op basis hiervan geeft Transfer de beste mogelijke oplossing om een gebied opnieuw in te richten.
Type algoritme:
Regelgebaseerd: een regelgebaseerd algoritme is handmatig door mensen gebouwd, op basis van regels. Dit kunnen wetten of verordeningen zijn.
Categorie:
landbouw, natuur en voedsel
URL van de website:
-
Status:
in gebruik
Automatische incasso vindt u bij onze zakelijke producten en informatie. Dit is namelijk alleen beschikbaar voor zakelijke klanten. Wilt u hier meer over weten?
Lees meer op de zakelijke website van het Kadaster.
BAG vindt u bij onze zakelijke producten en informatie. Wilt u hier meer over weten?
Lees meer op de zakelijke website van het Kadaster.
U krijgt een nieuwe uitnodiging als u beiden niet aanwezig bent voor de afspraak met de landmeter voor de aanwijs. Bent u op de 2e afspraak weer niet aanwezig? Dan brengen wij voor de daaropvolgende afspraak in rekening.
(Dit is op basis van het tarief dat wij hanteren voor het splitsen van een perceel).
Eenmalig
Gebruik (met uw DigiD) het formulier Graafmelding of formulier Oriëntatieverzoek. U krijgt na afloop een factuur.
Vaker
Doet u vaker een graafmelding of oriëntatieverzoek? Dan raden wij u aan om KLIC te gebruiken via Mijn Kadaster.
Als u het niet met elkaar eens bent dan kunnen wij de nieuwe grens niet vastleggen. We maken 2 à 3 weken na de 1e afspraak een 2e afspraak. Bent u het op deze 2e afspraak weer niet eens met elkaar? Dan brengen wij voor de daaropvolgende afspraak in rekening.
Via Koopsominformatie kunnen wij u geen verkoopprijzen van woningen verkocht vóór 2003 verstrekken. Bent u op zoek naar een koopsom van een woning verkocht vóór 2003?
Dan is een Afschrift uit de registers (kopie akte) een goed alternatief.
Onze woordvoerders en experts staan u graag te woord. Ga naar de pagina Perscontact.
Nee, u hoeft uw schip niet zelf aan te wijzen, mits het schip onweerlegbaar te identificeren is door de scheepsinspecteur. Dat kan bijvoorbeeld doordat het bouwnummer is aangebracht op het casco.
Op 1 januari 2015 werd de notaris wettelijk verplicht om een tekening of schets als bijlage bij de akte in te schrijven. De toen bestaande deelpercelen zijn omgezet naar percelen met voorlopige administratieve grenzen. Daardoor bestaan er nu geen deelpercelen meer.
Het omzetten van de deelpercelen was een logisch gevolg van de werkwijze die is geïntroduceerd met de invoering van het systeem van Voorlopige Kadastrale Grenzen (VKG). Met VKG werd het mogelijk om al voorafgaand aan de akte van levering een grens in te tekenen in de kadastrale kaart. Dit betreft een voorlopige kadastrale grens, door de notaris ingetekend in de kadastrale kaart.
Een digitale Hoogtekaart is te vinden via de website van het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN). Het bevat gedetailleerde en precieze hoogtegegevens met gemiddeld 8 hoogtemetingen per vierkante meter. Ga naar de AHN.nl
Bewaarderstelefoon vindt u bij onze zakelijke producten en informatie. Dit telefoonnummer is namelijk alleen beschikbaar voor zakelijke klanten. Wilt u hier meer over weten?
Lees meer op de zakelijke website van het Kadaster.
Informatie over de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) vindt u bij onze zakelijke producten en informatie. Wilt u hier meer over weten?
Lees meer op de zakelijke website van het Kadaster.
Het ruilinstrumentarium bij een wettelijke herverkaveling kan bij uitstek perspectief bieden aan agrariërs. De instrumenten bieden volop mogelijkheden voor deelname aan het proces. Agrariërs kunnen zelf meedenken over oplossingen voor het gebied. Bovendien zijn het integrale instrumenten; alle overheidsopgaven binnen het te herverkavelen gebied worden in één keer gerealiseerd én tegelijkertijd wordt de agrarische structuur verbeterd.
U ontvangt binnen 5 dagen de aangevraagde offerte. Mocht er meer tijd nodig zijn, dan informeren wij u binnen 5 werkdagen.
Als u niet tevreden bent, kunt u een klacht indienen. Wij werken een klacht binnen 5 werkdagen af. Als er voor een zorgvuldige behandeling meer tijd nodig is, informeren wij u binnen 5 werkdagen over de verwachte afhandeldatum.