Spanning tussen vraag en aanbod woningmarkt groeit
Vraag en aanbod op de koopwoningmarkt groeien steeds verder uit elkaar. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS en het Kadaster.
Onderzoek naar ontwikkelingen koopwoningmarkt
Wat zijn de belangrijkste uitkomsten?
- Steeds meer woningen worden verkocht boven de vraagprijs. In 2020 was dat het geval bij maar liefst de helft van alle verkochte woningen.
- Woningen staan minder lang in de verkoop en worden sneller verkocht.
- Starters kopen steeds minder dan niet-starters met eind 2020 als dieptepunt, vanwege het vervallen van de overdrachtsbelasting op 1 januari 2021.
- De gemiddelde leeftijd van woningkopers steeg de afgelopen jaren van 35 jaar naar ongeveer 40 jaar.
Steeds meer verkopen boven de vraagprijs
Na verkoop van een koopwoning wordt de uiteindelijke transactieprijs geregistreerd bij het Kadaster. Wij vergeleken voor de periode 2015 tot en met 2020 de transactieprijzen met de vraagprijzen. Figuur 1 laat zien dat in 2015 maar 7% van de woningen boven de vraagprijs verkocht werd en 87% daaronder. In 2020 werd maar liefst 50% boven de vraagprijs verkocht en maar 38% onder de vraagprijs.
Figuur 1. Percentage woningen dat verkocht is voor de vraagprijs, of daarboven of daaronder van 2015 tot en met 2020
Verhouding tussen transactie- en vraagprijs verandert
Je kunt de verhouding tussen transactieprijs en vraagprijs uitdrukken in een ratio:
- Een ratio van 1 wil zeggen dat de transactieprijs gelijk is aan de vraagprijs.
- Een ratio groter dan 1 betekent dat er meer betaald is dan de vraagprijs, er is overboden.
- Een ratio onder de 1 betekent dat er minder betaald is dan de vraagprijs.
In 2017 was in slechts 4% van alle gemeenten de ratio boven de 1. In 2020 was in 50% van de gemeenten de ratio groter dan 1. Dit betekent dus dat in de helft van de gemeenten is overboden.
Overbieden is normaal geworden
In 2017 werd vooral in Amsterdam en een aantal grote steden overboden. In 2020 is overbieden de norm geworden voor het hele land. Ook nam het aantal gemeenten sterk toe waarbij gemiddeld meer dan 2% overboden werd. Figuur 2 laat zien dat dit in 2017 in nog maar een enkele gemeente het geval was. In 2020 werd in bijna 50 gemeenten gemiddeld meer dan 2% overboden.
Figuur 2. Afwijking van de transactieprijs ten opzichte van de vraagprijs per gemeente in 2017 en 2020.
Woningen minder lang te koop aangeboden
Woningen worden steeds minder lang te koop aangeboden en sneller verkocht. Figuur 3 laat zien dat begin 2015 een verkochte woning gemiddeld nog 10 maanden te koop stond. Die periode werd daarna steeds korter. Eind 2020 is de gemiddelde aanbodtijd in geen enkele provincie langer 3 maanden. De gemiddelde aanbodtijd in Nederland daalde in de laatste maand van 2020 tot net boven de 2 maanden.
In de praktijk is de aanbodtijd nog korter dan die 2 maanden. Wij rekenen de tijd tussen het voor het eerst te koop zetten van het huis en de registratie van de overdracht bij het Kadaster. Maar ruim voor de registratie is er een koopovereenkomst gesloten en is het huis al verkocht.
Figuur 3. Gemiddelde aanbodtijd verkochte woningen in Nederland van 2015 tot en met 2020
Steeds minder koopstarters en meer doorstromers
Na het einde van de crisis in 2014 daalde het percentage koopstarters. Dit kwam vooral doordat doorstromers vaker een woning kochten. In het 4e kwartaal van 2019 werd slechts 30% van de woningen gekocht door koopstarters. In 2020 liep dat percentage op, tot 35% in het 3e kwartaal van 2020. In december daalde het dan naar slechts 13,8 %.
Afschaffing overdrachtsbelasting zorgt voor piek in aankopen starters
Op Prinsjesdag 2020 werd bekend dat kopers van 18 tot 35 jaar die een 1e woning kopen voor eigen gebruik, vanaf 1 januari 2021 geen overdrachtsbelasting meer hoefden te betalen. Particuliere investeerders betaalden vanaf die datum een hoger tarief, namelijk 8%. Met deze beleidswijziging wilde de overheid koopstarters meer kansen geven op de koopwoningmarkt. Zoals figuur 4 laat zien, stelden koopstarters hun transactie uit tot na de jaarwisseling om te profiteren van de vrijgestelde overdrachtsbelasting. Zij kochten juist woningen in het 1e kwartaal van 2021.
Figuur 4. Aantal woningtransacties en percentage koopstarters van 2015 tot en met 2020
Gemiddelde leeftijd woningkoper blijft stijgen
Sinds 2009 stijgt de gemiddelde leeftijd van kopers. Figuur 5 laat een opvallende stijging zien vanaf het 3e kwartaal in 2020. Dat heeft 2 oorzaken:
-
Kopers onder de 35 jaar stellen hun transactie uit naar 2021 om te profiteren van de vrijstelling omtrent overdrachtsbelasting.
-
Particuliere investeerders wilden hun transacties afronden voor het eind van 2020, om zo de verhoogde overdrachtsbelasting te ontlopen. Zij zijn over het algemeen ouder dan 35 jaar.
Figuur 5. Gemiddelde leeftijd woningkoper van 2009 tot en met 2020
Over dit onderzoek
Het CBS en Kadaster onderzoeken regelmatig de spanning tussen vraag en aanbod op de woningmarkt. Zij meten dit aan de hand van een aantal indicatoren, zoals het aantal koopstarters en de leeftijd van kopers. Met deze zogeheten ‘spanningsindicatoren’ brengen zij de belangrijkste ontwikkelingen op de woningmarkt in beeld. U leest hier meer over op de pagina Spanning op de koopwoningmarkt op CBS.nl.
Herkomst gegevens
- De vraagprijzen en aanbodtijden komen van het online zoekplatform Jaap.nl. De transactiegegevens zijn van het Kadaster.
- Het Kadaster heeft een integrale dekking van de verkochte koopwoningen in ons land. Dat geldt niet voor Jaap.nl. Niet alle verkochte koopwoningen zijn online aangeboden. Ook is niet het complete online aanbod van koopwoningen te vinden op Jaap.nl.
- Voor de indicatoren waarbij we transactie- en vraagprijzen naast elkaar leggen, vonden we bij gemiddeld twee derde van de transacties in de onderzoeksperiode een recente vraagprijs.
- Gemeenten waar bij minder dan 45% van de transacties een vraagprijs bekend was, zijn bij figuur 2 aangeduid als geen data.
Meer informatie
- In 2017 was in slechts 4% van alle gemeenten de ratio tussen de transactie- en verkoopprijs boven de 1, zo is te lezen in een onderzoek op CBS.nl.
- Wilt u meer lezen over de aanpassingen rond de overdrachtsbelasting? Lees dan ons onderzoek: Wat doet aanpassing van de overdrachtsbelasting met de woningmarkt?
- Meer onderzoeken van het Kadaster over de woningmarkt vindt u op de pagina Onderzoeken.
- Wilt u meer weten over dit onderzoek of de woningmarkt? Neem dan contact op met onze woningmarktexpert. Contactgegevens vindt u op de pagina Paul de Vries, woningmarktexpert.
- Wilt u het Kwartaalbericht woningmarkt voortaan per mail ontvangen? Schrijf u dan in via het aanmeldformulier.