Model voorblad voorkeursrechtbeschikking verlenging op papier niet-notaris

Op deze pagina vindt u een voorbeeld van een voorblad dat bij een verlenging van een voorkeursrechtbeschikking op papier kan worden gebruikt. In het voorbeeld is ook een toelichting opgenomen. In het voorbeeld ziet u welke informatie er op het voorblad moet staan om aan de gestelde eisen van inschrijving te voldoen.

Tags:
Zakelijk documentatie overheid
Soort document
Model
Auteur(s)
Het Kadaster
Datum
15 januari 2025
Toegankelijkheid

Ja

  • Versie 1.0 - 15 januari 2025

Model voorblad voorkeursrechtbeschikking verlenging op papier niet-notaris

BEGIN VOORBLAD

Ondergetekende*, … [voornamen] [achternaam], … [functie], handelend namens bestuursorgaan [KEUZEBLOK; kies 1 van de bestuursorganen:]  gemeenteraad / Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties], van [KEUZEBLOK; kies 1 van de rechtspersonen] de gemeente …/provincie …/Staat, gevestigd te …, verklaart dat:

  • Aan dit stuk een afschrift is gehecht van een verlenging van een voorkeursrechtbeschikking;
  • Bij aangehechte beschikking een voorkeursrecht is verlengd door [KEUZEBLOK: kies 1 van de bestuursorganen:] de gemeenteraad / provinciale staten / de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties;
  • Het aangehechte afschrift een verlenging betreft in de zin van artikel 9.4 lid 2 van de Omgevingswet van het reeds op grond van artikel 9.1 lid 1 onder a van de Omgevingswet gevestigde voorkeursrecht waartoe is besloten op … [datum invullen] en welk voorkeursrecht bij afschrift is ingeschreven in de openbare registers:
  • op ……… [datum] in Hyp4 ……/……., voor de onroerende zaak kadastraal bekend gemeente ……., sectie ……..nummer(s), …….…[KEUZEBLOK; als het voorkeursrecht betrekking heeft op appartementen, dan de kadastrale aanduiding van de appartementsrechten vermelden:] kadastraal bekend is als gemeente .., sectie.., complexaanduiding …A, appartementsindexnummer(s)… [KEUZE:] tot en met … [EINDE KEUZEBLOK] [KEUZEBLOK: indien het een inschrijving vóór 1-1-2024 betreft:] en welke inschrijving vervolgens een wijziging grondslag als gevolg van de overgang naar de Omgevingswet kent, ingeschreven in de openbare registers hyp4 ……………/……., op …………….[datum];
  • De aangehechte verlenging van het voorkeursrecht bij deze ter inschrijving is aangeboden in de openbare registers binnen vier dagen nadat deze is bekendgemaakt (artikel 16.82a Omgevingswet);
  • Dit afschrift eensluidend is met het ter inschrijving aangeboden stuk.

Register Hypotheken 4

EINDE VOORBLAD

Let op! Na het voorblad volgt direct (een afschrift van de originele) beschikking met de verlenging van het voorkeursrecht. Deze wordt dus samen met het voorblad ter inschrijving aangeboden.

In de Omgevingswet (hoofdstuk 9 en 16) en het Omgevingsbesluit (afdeling 7.1) is bepaald welke onderdelen een voorkeursrechtbeschikking in elk geval bevat.

Om als (bewaarder van) het Kadaster vast te kunnen stellen dat sprake is van een verlenging, moet de beschikking (die samen met het voorblad ter inschrijving wordt aangeboden) de volgende elementen bevatten:

BEGIN VERLENGING VOORKEURSRECHTBESCHIKKING, MET DE VERPLICHTE ELEMENTEN:

  • (Een afschrift van) de originele beschikking verlenging voorkeursrecht; en
  • Voorzien van een datum van de beschikking; en
  • Uit de beschikking moet blijken dat deze verlenging is genomen op grond van de Omgevingswet; en
  • Ondertekend door de daartoe bevoegde personen namens het bestuursorgaan. Het stuk moet zijn voorzien van een leesbare fysieke handtekening óf de tekst: “was getekend” of “w.g.”. De bevoegde personen moeten hebben getekend. Bijvoorbeeld: als de gemeenteraad de beschikking heeft genomen, is deze ondertekend door de burgemeester en medeondertekend door de griffier, tenzij anders is geregeld (artikel 32a eerste lid Gemeentewet) ; en
  • Het bestuursorgaan dat de verlengingsbeschikking heeft genomen komt overeen met het bestuursorgaan dat is vermeld op het Voorblad; en
  • Een verwijzing naar het register, deel en nummer van de inschrijving van het oorspronkelijke voorkeursrecht dat nu wordt verlengd; en
  • Een verwijzing naar het register, deel en nummer van de inschrijving van de wijziging van de grondslag als gevolg van de overgang naar de Omgevingswet (het omzetten van voorkeursrechten van de BRK-PB naar de BRK). Zie hierna in de toelichting voor meer informatie over overgangsrecht Omgevingswet; en
  • De verlengingsbeschikking bevat de onroerende zaken waarop de verlenging ziet. Vermelding van de kadastrale aanduiding is verplicht. Zie hierna in de toelichting voor meer informatie over de kadastrale aanduiding.
  • Ook de overige gegevens die zijn opgenomen op het voorblad komen overeen met de gegevens in de beschikking zelf, zoals de wettelijke grondslag van de beschikking.

EINDE VERLENGING VOORKEURSRECHTBESCHIKKING

TOELICHTING

Toelichting: voorblad is niet verplicht

Het is niet verplicht om het voorblad te gebruiken. Het is ook mogelijk dat de verlenging zonder voorblad ter inschrijving wordt aangeboden. Let u er dan wel op dat de voorkeursrechtbeschikking alle verplichte elementen bevat én is voorzien van een equivalentieverklaring.

Toelichting: inhoud verlenging voorkeursrecht en sanctie bij gebrek

Als één of meer van gemelde verplichte elementen in het ter inschrijving aangeboden stuk ontbreken, kan (de bewaarder van) het Kadaster niet vaststellen dat het gaat om een inschrijfbare verlenging. Het stuk wordt dan niet ingeschreven in de openbare registers. U ontvangt dan een attendering niet inschrijving (afgekort ANI) van de bewaarder van het Kadaster. Als alleen de ondertekening ontbreekt wordt het stuk wel ingeschreven, maar ontvangt u een verzoek tot verbetering (een VTV). Als het adres ontbreekt wordt dit niet gesanctioneerd; u ontvangt dan geen ANI of VTV.

Toelichting: kadastrale aanduiding(en)

Het vermelden van een kadastrale aanduiding van de onroerende zaken is verplicht (artikel 7.1 Omgevingsbesluit). De vermelde kadastrale aanduiding moet volledig en actueel zijn. Als de kadastrale aanduiding ontbreekt of onvolledig is ontvangt u een ANI. Als de kadastrale aanduiding niet meer actueel is, ontvangt u een VTV.

Tip: Maakt u gebruik van een voorblad, vermeld dan alle kadastrale aanduidingen uit het besluit, óók op het voorblad. Als een kadastrale aanduiding in de beschikking niet meer actueel is, is het toegestaan dat u dat aangeeft op het voorblad. Bijvoorbeeld het perceel kadastraal bekend als gemeente Apeldoorn sectie X nummer 10, is vervallen en is thans bekend als gemeente Apeldoorn sectie X nummers 25 en 26.

Als een voorkeursrechtbeschikking mét voorblad is ingeschreven, signaleren (en verwerken) we deze op de objecten (aangegeven met de kadastrale aanduiding) die zijn genoemd in het voorblad én in de voorkeursrechtbeschikking zelf. Het gaat dus om de gemelde objecten in het gehele stuk. Als de objecten genoemd op het voorblad afwijken van de objecten genoemd in de beschikking, is er een discrepantie tussen voorblad en besluit en sturen we een verzoek tot verbetering (een VTV). Bijvoorbeeld als op het voorblad 5 objecten zijn vermeld, maar in de beschikking 3.

Een uitzondering hierop is de situatie waarin op het voorblad een in een appartementensplitsing betrokken grondperceel is vermeld, terwijl in de beschikking naast het grondperceel ook de appartementsrechten zijn vermeld; dan sturen we géén VTV omdat de appartementsrechten zijn afgeleid uit het grondperceel.

Als u alleen de kadastrale aanduiding van een (in appartementen gesplitst) grondperceel vermeldt in het ter inschrijving aangeboden stuk (op zowel het voorblad als het besluit zelf), wordt het voorkeursrecht niet gesignaleerd en verwerkt en automatisch getoond op de appartementsrechten. Andersom is dit ook het geval; als u de kadastrale aanduiding van appartementsrechten vermeldt en niet het grondperceel, wordt het voorkeursrecht niet gesignaleerd en verwerkt en automatisch getoond op het grondperceel. Noem daarom álle kadastrale aanduidingen waarop het voorkeursrecht betrekking heeft.

Toelichting: overgangsrecht Omgevingswet

Wat houdt het overgangsrecht in voor onherroepelijke voorkeursrechten?

Overgangsrecht bepaalt dat onherroepelijke voorkeursrechten die genomen zijn op basis van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg), gelden als voorkeursrechten in de zin van de Omgevingswet. Voorkeursrechten op basis van de Omgevingswet worden niet geregistreerd in de BRK-PB, maar in de BRK. Voor zover er nog onherroepelijke voorkeursrechten geregistreerd zijn in de BRK-PB, is de gemeente verplicht om deze voorkeursrechten om te zetten  naar de BRK. Dit omzetten wordt ook wel hercoderen of migreren genoemd.

Hoe onherroepelijke voorkeursrechten omzetten naar de BRK?

Hiervoor is een functionaliteit beschikbaar in het BRK-PB Beheerportaal (wijzigen grondslag bulk). Meer informatie over deze functionaliteit vindt u in stap 5 op de pagina Stappenplan BRK-PB wijzigingen Omgevingswet.

Waarom is het belangrijk om onherroepelijke voorkeursrechten om te zetten naar de BRK?

Dit is van groot belang, aangezien inschrijving en registratie van mogelijke vervolgbesluiten alleen mogelijk is als de omzetting is uitgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan een doorhaling of verlenging van een onherroepelijk Wvg voorkeursrecht. De verlenging moet worden geregistreerd in de BRK.  Dit mag niet meer in de BRK-PB worden uitgevoerd. Als het oorspronkelijke besluit nog niet is omgezet, is het niet mogelijk om vervolgstukken in te schrijven en te verwerken.

Toelichting: algemeen, manieren van aanbieden van stukken; welke verklaring

Tot slot bevat deze toelichting een overzicht van alle mogelijkheden van het ter inschrijving aanbieden van een voorkeursrechtbeschikking:

Vorm van aanbieden: Elektronisch, digitaal

  • Manier van aanbieden: met Syvas, in enkelvoud
  • Vereiste verklaring: Equivalentieverklaring
    • Als deze ontbreekt kan het stuk niet ingeschreven worden. U ontvangt een attendering niet-inschrijving.

Vorm van aanbieden: Analoog op papier

  • Manier van aanbieden: aan de balie van het Kadaster of per post, in tweevoud
  • Vereiste verklaring: Eensluidendheidverklaring
    • Als deze ontbreekt kan het stuk niet ingeschreven worden. U ontvangt een attendering niet-inschrijving

Vorm van aanbieden: Analoog, op papier

  • Manier van aanbieden: aan de balie van het Kadaster of per post, in enkelvoud
  • Vereiste verklaring: Geen verklaring. Het Kadaster vervaardigt een afschrift met een verklaring van de bewaarder.
    • Als het stuk wel is voorzien van een eensluidendheidverklaring, kan het stuk niet ingeschreven worden. U ontvangt een attendering niet-inschrijving.

Let op! Als u stukken per post aanbiedt, stuurt u deze naar:

Het Kadaster, Mr. E.N. van Kleffensstraat 8, 6842 CV Arnhem. Bekijk hiervoor de pagina Eisen voor inschrijven stukken op papier.

EINDE TOELICHTING