Jaarrapportage BAG BAO 2022
Jaarrapportage BAG 2022 van het BAG bronhouders- en afnemersoverleg (BAG BAO).
- Soort document
- Jaarrapportage BAG
- Auteur(s)
- Het Kadaster
- Datum
- 1 maart 2023
- Toegankelijkheid
Content, ja
Versie 1 - 1 maart 2021
BAG 2022 in cijfers (ten opzichte van 2021)
- panden: 10.803.125 (+140.639)
- adressen: 9.642.766 (+105.993)
- woonplaatsen: 2.501 (gelijk gebleven)
- openbare ruimten (voornamelijk straten): 284.497 (+1.607)
- verblijfsobjecten: 9.576.748 (+102.638)
- standplaatsen: 35.084 (+3.678)
- ligplaatsen: 12.464 (+92)
- bronhouders (gemeenten): 345 (-7)
- mutaties: 3.211.069 (-566.175)
- terugmeldingen: 12.924 (+2.520)
Gebruikscijfers Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG)
Toegankelijke versie grafiek BAG Bevragingen (jaarrapportage BAG 2022).
Het gebruik van BAG 2.0 neemt toe. Vooral de BAG API en webservices worden steeds meer gebruikt. De BAG is in 2022 3,5 miljard keer bevraagd bij het Kadaster, waarvan 2,8 miljard keer via PDOK.
De ervaringen van ICT-dienstverlener DICTU en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) over de implementatie van de BAG API kunt u lezen in het nieuwsbericht; Soepele overstap naar BAG API voor EP-Online.
Het technische gedeelte van de overstap ging heel erg soepel
De Klantenservice BAG heeft in 2022 gemiddeld 512 meldingen per maand ontvangen. Zowel telefonisch als per e-mail. Het aantal meldingen in 2022 ten opzichte van 2021 (overgang BAG 1.0 naar 2.0 voor afnemers) is duidelijk afgenomen. In 2021 werden namelijk nog gemiddeld 645 meldingen per maand ontvangen. De Klantenservice sloot het jaar 2022 af met een gemiddeld klanttevredenheidscijfer van 8,0. Hetzelfde cijfer als het jaar ervoor.
BAG BAO, Agendaoverleg BAG BAO en Gebruikersoverleg BAG
In het BAG BAO en Agendaoverleg BAG BAO (Gebouwen Bronhouders- en Afnemersoverleg) werd in 2022 onderstreept hoe soepel de overgang van BAG 1.0 naar 2.0 is gegaan. Het gebruik van BAG 2.0 verloopt prima. Afnemers kunnen er makkelijk mee werken en de gebruikscijfers van de nieuwe producten stijgen.
Aandachtspunten in het overleg waren veranderingen in de wet- en regelgeving. Onder andere de invoering van de omgevingswet (geobasisregistraties.nl). In 2022 is weer samen met de BGT overlegd. Dit zorgt ervoor dat BAG en BGT rond kwaliteit, toezicht en handhaving nu een vergelijkbare cyclus volgen, met jaarlijkse prioriteiten en verantwoording op basis van Eenduidige Normatiek Single Information Audit (ENSIA). Besproken is de beleidsvisie Zicht op Nederland die u vindt op de website geobasisregistraties. De visie sluit aan bij de ambities van de bronhouders en afnemers vanuit de BAG. We hechten belang aan voortgang en zien graag dat de voorwaarden daarvoor worden ingevuld.
In het overleg hebben de Belastingdienst en het CBS toegelicht hoe zij de BAG gebruiken. Ze zijn bijvoorbeeld tevreden met de beschikbaarheid en uniformiteit van adresinformatie. Daarnaast constateren ze knelpunten, onder andere in de samenhang met andere registraties. Dat BAG 2.0 positieve gevolgen heeft, wordt door het CBS onderschreven. Het CBS berekent de nieuwbouwcijfers sinds de komst van de BAG 2.0 status ‘verbouwing’ op een gewijzigde manier. Zoals het CBS in het nieuwsbericht: ‘Hoogste aantal nieuwbouwwoningen in afgelopen decennium’ aangeeft: “Door registraties conform BAG 2.0 kan nog preciezer de typering van een woning worden gevolgd.”
Evaluatieonderzoek BAG
Eind 2022 werd het Evaluatieonderzoek BAG gestart. In totaal hebben ongeveer 600 mensen deelgenomen aan het digitale onderzoek. Daarnaast vinden interviews plaats. Het onderzoek wordt in 2023 afgerond en na bespreking in de overleggen aangeboden aan de Tweede Kamer. De resultaten gebruiken we om de producten en processen van de BAG verder te verbeteren.
Doorontwikkeling BAG 2.0
In 2022 zijn de BAG 2.0 producten doorontwikkeld. We richtten ons op producten die de gaten in het productportfolio opvullen, zoals de GeoPackage. Belangrijke speerpunten waren het stimuleren van, en het ondersteunen bij het gebruik van de nieuwe producten. Ook betrokken we gebruikers actief bij de doorontwikkeling, bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van de nieuwe BAG Viewer.
Productontwikkeling in 2022
- BAG API Individuele Bevragingen: is uitgebreid met functionaliteit die al in de Haal Centraal BAG API Huidige Bevragingen beschikbaar was. Om de API voor alle afnemers goed bruikbaar te houden, worden stapsgewijs beperkingen ingesteld door de invoering van quotum en rate limiting.
- BAG GeoPackage is nu beschikbaar: een selectie veelgebruikte gegevens van de BAG van heel Nederland.
- INSPIRE datasets: Adressen geharmoniseerd en Gebouwen geharmoniseerd zijn vernieuwd.
- BAG Viewer wordt vernieuwd. Met input van ruim 400 bezoekers is door het user experience team een nieuw ontwerp gemaakt. Na het testen door verschillende gebruikers is met de bouw gestart.
- Keuzehulp BAG producten is vernieuwd.
Vooruitblik 2023
Het jaar 2023 staat voor de BAG in het teken van het gebruiken en verbeteren van producten en processen. Dit doen we op basis van ervaringen en behoeften van bronhouders en afnemers. We kijken naar inhoudelijke verbeteringen, bijvoorbeeld rond het terugmelden en wet- en regelgeving. Daarnaast nemen we het productaanbod onder de loep. We verkennen of er behoefte is aan bepaalde producten en zo ja, in welke vorm. Denk bijvoorbeeld aan notificaties en mutaties via een API en de doorontwikkeling van de GeoPackage. Na de livegang van de nieuwe BAG Viewer gaat specifieke aandacht uit naar het vernieuwen van de Kwaliteitsdashboards. In 2023 wordt in de doorontwikkeling ook gebruik gemaakt van ervaring en samenwerking met de BGT. Zo zullen we in 2023, in navolging van de BGT, Vectortiles voor de BAG ontwikkelen en trekken we samen op bij de ontwikkeling van de OGC API features.
Uiteraard volgen we in 2023 ook de Doorontwikkeling in Samenhang (DIS) Geo, Zicht op Nederland en de Samenhangende Objecten Registratie (SOR) en de Interbestuurlijke Datastrategie (website van IBDS) en het Federatief Data Stelsel (realisatieibds.pleio.nl).
Informatie over de BAG
- Meer informatie en nieuws over de BAG is te vinden op de pagina BAG en staat in de BAG nieuwsbrief.
- Aanmelden voor de BAG Nieuwsbrief kan op de pagina nieuwsbrieven.
- Via de BAG Viewer kunt u de gegevens bekijken en eventuele fouten terugmelden.
- Bekijk de Praktijkhandleiding op GitHub. U vindt de Catalogus BAG 2018 op Geobasisregistraties.nl.