Hoeveel landbouwgrond koopt en verkoopt de overheid?
Waarom kopen en verkopen overheden landbouwgrond? Om hoeveel landbouwgrond gaat het in de periode 2012 tot 2024? En hoeveel grond verhandelden overheden onderling? Wij onderzochten hoe de overheid zich beweegt op de agrarische grondmarkt.
Of bekijk alvast onze 5 conclusies.
5 conclusies
- De Nederlandse overheden kochten van 2012 tot en met 2023 ruim 33.000 hectare landbouwgrond. Dat is 8% van het verhandelde landbouwgrond.
- De jaarlijkse hoeveelheid aangekochte grond lag tussen de 2.000 en 3.000 hectare. Met uitzondering van 2020, toen werd meer dan 3.600 hectare aangekocht.
- In de afgelopen 12 jaar werd 11.000 hectare (33%) tussen overheden onderling verhandeld.
- Provincies kochten de meeste grond (38%), gevolgd door de gemeenten (27%), de rijksoverheden (22%) en waterschappen (9%).
- Rijksoverheden verkochten in deze periode meer landbouwgrond dan ze aankochten. Provincies, waterschappen en overige overheden kochten juist meer. In totaal werd 1.000 hectare meer aangekocht, dan verkocht. De aan- en verkopen zijn in deze periode dus bijna gelijk.
Over dit onderzoek
Dit is het onderzoek bij het Kwartaalbericht agrarische grondmarkt van het 2e kwartaal 2024 van Wageningen UR en het Kadaster. Dit kwartaalbericht versturen wij elk kwartaal via de mail.
Meer weten?
- Dit onderzoek sluit goed aan bij het onderzoek 'Hoeveel landbouwgrond bezitten overheden?'
- Hebt u vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met onze expert Paul Peter Kuiper.
- Meer onderzoeken vindt u op de pagina Onderzoeken agrarisch vastgoed en grond.
- Onze kwartaalberichten vindt u op de pagina Kwartaalberichten agrarische grondmarkt.