30 jaar natuurontwikkeling in de Krimpenerwaard
In de afgelopen 30 jaar is in de Krimpenerwaard veel grond vrijgemaakt om natuur te kunnen ontwikkelen. Overheden en andere partijen hebben verschillende grondinstrumenten gebruikt om ruimte te maken voor natuurontwikkeling. We onderzochten welke instrumenten werden ingezet en hoe effectief deze instrumenten waren.
3 belangrijke conclusies
- De betrokken partijen gebruikten verschillende manieren om grond vrij te maken voor natuur. Bijvoorbeeld vrijwillige overdacht, vrijwillige kavelruil, ruil, landinrichting of onteigening. Maar ook zogenaamde zelfrealisatie, waarbij de eigenaar van de grond zelf voor natuurontwikkeling zorgt.
- Verschillende factoren leidden tot vertraging. Bijvoorbeeld tijdens het project van strategie veranderen. En ook de keus voor vrijwillige overdracht en vrijwillige kavelruil kost veel tijd. Het is in die gevallen onzeker hoe lang een project duurt.
- De beschikbaarheid van grond was belangrijk voor het succesvol ontwikkelen van de natuur in de Krimpenerwaard. Net als de mogelijkheid om grond te kunnen onteigenen. Het hielp ook om verschillende instrumenten te combineren. Dat zorgt voor flexibiliteit en de mogelijkheid tot maatwerk.
Over het onderzoek
Het onderzoek deden we samen met Wageningen Environmental Research, in opdracht van het Planbureau voor de Leefomgeving.
Meer informatie
- Hebt u vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met onze expert Paul Peter Kuiper.
- Dit onderzoek sluit goed aan bij het onderzoek naar kavelruil in het algemeen. Dat leest u in het nieuwsbericht Kavelruil naar recordhoogte.
- Meer onderzoeken vindt u op de pagina Onderzoeken agrarisch vastgoed en grond.
- Onze kwartaalberichten vindt u op de pagina Kwartaalberichten agrarische grondmarkt.